Psoriasis Nagels behandeling

Wat zijn psoriasis nagels

Psoriasis nagels of nagelpsoriasis (psoriasis unguium) komt bij ongeveer 50-80% van de psoriasispatiënten voor. Minimaal de helft van alle patiënten met psoriasis heeft ook afwijkingen aan de nagels (psoriasis unguum). Bij psoriasis met gewrichtsklachten (=arthritis psoriatica) komen afwijkingen aan de nagels zelfs bij 85% van de gevallen voor. Slechts 5% van de mensen met nagelpsoriasis hebben daarnaast geen klachten aan de huid of gewrichten. Bij psoriasis met gewrichtsklachten ligt dit percentage zelfs hoger (85%). Maar ook bij mensen zonder psoriasis worden psoriasis nagels geconstateerd. Deze 5 tot 10% heeft dus nagelpsoriasis zonder verdere huidafwijking en wordt vaak als cosmetisch probleem gezien.

In dit artikel leggen geven we u graag meer informatie over wat nagelpsoriasis is, wat het inhoud en hoe je het kunt behandelen.

 

 

Symptomen van Psoriasis aan nagels

Psoriasis aan de nagels wordt over het algemeen met het blote oog vastgesteld. Maar er zijn een aantal nagelaandoeningen die hier sterk op lijken, zoals een schimmelnagel of lichen planus.

 • Pijn aan de nagels (zowel vinger- als teennagels)
 • Hinder bij het normaal gebruik van de vingers
 • Verdikking van de nagel (subunguale hyperkeratose)
 • Losraken van de nagels aan de top (distale onycholyse)
 • Verkleuringen van de nagel (bruine verkleuring)
 • Putjes in de nagel
 • Puskoppen in de nagel
 • Kleine bloedingen
 • Ontsteking aan de nagelwal (nagelomloop)

Indien u nog twijfelt of u psoriasis aan de nagels heeft, dan kan een biopsie of kweek worden afgenomen.

 

Hoe kom je aan nagelpsoriasis?

Hoe je aan nagelpsoriasis komt is nog onduidelijk. Er wordt verondersteld dat de oorzaak van nagelpsoriasis het identiek is aan die van huidpsoriasis.

 

Nadelen van psoriasis aan je nagels.

Wanneer je last hebt van psoriasis aan je nagels is naast de pijn en hinder natuurlijk het aanzicht datgene dat het meest vervelende aan nagelpsoriasis is. De handen spelen in het dagelijks leven een grote rol, ze zijn continue in het zicht en worden onbewust vaak als maatstaf voor persoonlijke hygiëne gezien. Voor een persoon die nagelpsoriasis heeft is dat natuurlijk een nachtmerrie. Want nagelpsoriasis heeft niets met hygiëne te maken. In hun geval is deze huid/nagelaandoening onoverkomelijk. Zij wensen mooie verzorgde nagels. En willen alles proberen.

 

Nagel behandeling bij psoriasis

Psoriasisnagels zijn moeilijk te behandelen. Dit komt enerzijds doordat de nagel slechts 0,1 mm per dag groeit. Systemische therapieën zijn vaak te zwaar voor de in verhouding kleine oppervlakten. Deze therapieën worden dan ook alleen in extreme situaties toegepast. Plaatselijke behandelingen worden vermoeilijkt door de nagel an sich. Maar met wat geduld is het mogelijk om weer mooie nagels te krijgen.

 

Wat zelf te doen tegen psoriasis aan je nagels (natuurlijke behandeling)

U kunt natuurlijk ook zelf wat doen aan psoriasis van de nagels.

 • Vermijd trauma aan de nagels (stoten van de nagels, nagels breken)
 • Houd uw nagels kort
 • Dagelijks invetten met Emu oil of Emu oil/gel
 • Niet met scherpe instrumenten uw nagels schoonmaken
 • Geen kunstnagels aanbrengen.

Wat te doen tegen nagelpsoriasis (medisch)

Er zijn natuurlijk een aantal mogelijkheden om nagelpsoriasis te behandelen:

Het is mogelijk om met het medicijn corticosteroïden de nagels te behandelen. Of een lichttherapie behandeling te ondergaan. De behandeling lichttherapie met topicale PUVA is in dit geval de meest gebruikte therapie. Uw nagels worden met psoraleen gel voorbehandeld en vervolgens met UVA licht belicht. Voor deze lichttherapie zijn gemiddeld 30 tot 40 behandelingen nodig.

 

Waarom een psoriasis nagels behandelen?

Wanneer u uw nagels niet behandeld, dan kan de psoriasis toenemen, de conditie zal verergeren en leiden tot veel pijn, zwellingen en ontstekingen aan de vingers (handen) en tenen (voeten). Wanneer deze ontstekingen en zwellingen te lang voortduren kunnen uw handen en voeten misvormd raken.

 

Wat te doen als u uw nagels zelf wil behandelen op natuurlijke basis.

Heeft u dus last van psoriasis aan de nagels? Neem dan actie en start uw zelf met het behandelen van uw nagels tegen psoriasis. Met de EmuCare Oil/Gel of Oil kunt u uw nagels op een natuurlijke wijze behandelen. De gels en oliën van EmuCare zijn 100% natuurlijk en op basis van een olie afkomstig van emoes. Emoe olie wordt geproduceerd uit het vet van de emoe, een loopvogel uit Australië. Er zijn een aantal bijzondere eigenschappen aan deze natuurlijke olie. Het bevat bijvoorbeeld een hoge concentratie Omega-3 en Omega-6 onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren zijn belangrijk voor ons lichaam en spelen een grote rol bij de opbouw van nieuwe huidcellen (ook nagels). Daarnaast werken ze ontstekingsremmend en is dus een prachtig natuurproduct dat uitermate is voor de behandeling van uw nagels met psoriasis.