Wat is emoe olie?

Natuurlijke producten voor een verrassend resultaat

De Emoe (Dromaeus Novaehollandiaeis) is een drietenige loopvogel die in Australië en Tasmanië voorkomt. Deze neef van o.a. de casuaris en de struisvogel is erg gewild om zijn vlees en huid. De olie van de emoe wordt gewonnen uit een vetbult op de rug van het dier. Net als de vetbult bij kamelen dient ook de vetbult van de emoe om het dier tegen extreme temperaturen te beschermen. De olie die wordt gewonnen uit de vetbult, hoofdzakelijk een bijproduct,  heeft zeer bijzondere eigenschappen

Waar wordt emoe olie voor gebruikt?

Emoe olie wordt al eeuwenlang gebruikt door de oorspronkelijke bewoners van Austrialië: de aboriginals. Zij gebruiken de olie net als de emoe om te overleven in het extreme woestijnklimaat, bijvoorbeeld om zich te beschermen tegen de zon, gewrichtspijn te verlichten en voor het genezen van wonden. De aboriginals gebruiken het product dan ook zowel voor therapeutische als voor cosmetische doeleinden. De olie wordt gewonnen door het vet van de emoe te smelten en zorgvuldig te zuiveren. Op deze wordt 100 kg vet uiteindelijk verwerkt tot 50-90 liter licht geel-gekleurde olie.

 

Waar bestaat emoe olie uit?

Emoe olie is een zogenaamde triglyceride. Het bestaat onder andere uit de essentiële vetzuren Omega-3 en Omega-6, ook wel linolzuur en alpha-linoleenzuur genoemd. Deze bestanddelen zijn vetzuren die niet door het lichaam zelf worden aangemaakt, maar onmisbaar zijn voor de opbouw en aanmaak van huidcellen.

 

Emoe olie bestaat voor 70% uit onverzadigde vetzuren, waarvan 20% essentiële vetzuren. Het bijzondere van emoe olie is dat deze verhouding tussen verzadigde, onverzadige en essentiële vetzuren nauw overeenkomt met die van de menselijke huid.